Veelgestelde vragen

Voordat je een cosmetische behandeling doet is belangrijk dat je goed op de hoogte bent over wat je kunt verwachten. Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar [email protected] of maak een afspraak voor een gratis consult met de arts!

Drb faq

Botox

Botuline toxine, in de volksmond “Botox”, is een geneesmiddel dat sinds de jaren ’70 gebruikt wordt als spierontspanner. Botox is een gezuiverd eiwit dat de signaaloverdracht tussen zenuw en spier tijdelijk blokkeert. In de jaren ’90 werd bij toeval ontdekt dat bij behandeling van ooglid spasmen (trillend oog) de rimpels rond de ogen verdwenen. Sindsdien heeft het gebruik van Botox voor cosmetische doeleinden een enorme vlucht genomen en is uitgegroeid tot de meest uitgevoerde cosmetische behandeling. De grootste hoeveelheid Botox wordt nog altijd door ziekenhuizen gebruikt, voor medische doeleinden.

Wanneer we bewust, of onbewust een spier aanspannen dan gaat er een signaal vanuit onze hersenen via een zenuw naar de spier – die de spier vertelt om aan te spannen. Wanneer we botox in deze spier injecteren wordt het signaal van de zenuw tijdelijk niet meer doorgegeven aan de spier waardoor de spierkracht afneemt of de spier volledig ontspant. Spieren in het gezicht die rimpels veroorzaken kunnen zich ontspannen waardoor rimpels verzachten of geheel verdwijnen. Botox werkt niet alleen op spieren, maar ook op klieren. Zo wordt Botox vaak gebruikt tegen overmatig zweten van de oksels.

Voor injectie van Botox wordt een zeer dunne naald gebruikt. De injecties worden meestal ervaren als speldenprikjes. Voor een Botox behandeling is dan ook absoluut geen verdoving nodig. Als je het erg spannend vindt kunnen we een verdovende crème aanbrengen.

Aangezien Botox met een naaldje door de huid wordt geprikt is er altijd een kans dat een klein vaatje geraakt wordt. Een blauw plekje trekt binnen enkele dagen vanzelf weer weg en is vaak makkelijk te camoufleren. Mocht je hier zorgen om maken, vermijd dan de dagen voor de behandeling middelen die het bloed dunner maken zoals visolie, vitamine E, aspirine en Ibuprofen. De kans op blauwe plekjes is in de regel klein, maar houd hier wel rekening mee i.v.m. belangrijke evenementen.

Na de behandeling is het belangrijk dat de Botox ‘intrekt’ in de spier waarin het geprikt is. Gedurende de eerste 4 uren na de behandeling is de Botox nog ‘vloeibaar’ en kan het in theorie verspreiden. We adviseren om gedurende deze periode:

  1. Het behandelde gebied niet aan te raken
  2. Geen sport of andere inspanning te doen
  3. Niets te doen waar je het warm van krijgt
  4. Niet plat te gaan liggen

Het effect van een Botox behandeling begint meestal na een paar dagen zichtbaar te worden en bereikt het eindresultaat na 1-2 weken. De spieren die de huid in een plooi trekken ontspannen zich waardoor de huid weer glad trekt. Als de rimpel al jaren bestaat en diep geworden is, dan kan het zijn dat de rimpel verzacht maar niet geheel verdwijnt na de behandeling. Aangezien Botox ook een werking heeft op talgklieren, zien we in de “t-zone” van het gezicht vaak een verbetering van de huidkwaliteit. Gemiddeld houdt het effect van een behandeling 3-7 maanden aan. Bij herhaling van de behandeling voordat het geheel is uitgewerkt, zien we dat de werkingsduur toeneemt.

Botox is een geneesmiddel dat al sinds de jaren ’70 op effectiviteit en veiligheid wordt onderzocht. Hieruit is gebleken dat Botox een veilig middel is met onder andere ‘FDA approvals’ voor verschillende medische- en cosmetische toepassingen.

Ernstige medische risico’s zoals een allergische reactie of infectie zijn uiterst zeldzaam. Er zijn wel cosmetische risico’s, die misschien wel minstens zo belangrijk zijn. We kennen allemaal de voorbeelden van een onnatuurlijk bevroren “pokerface” gezicht, gezakte wenkbrauwen of een links-rechts verschil. Deze risico’s worden grotendeels weggevangen als je voor een ervaren cosmetisch arts KNMG kiest met inzicht in natuurlijke dynamiek en anatomie van het gezicht. In een zeer uitzonderlijk geval kan een spier ontspannen die het ooglid omhoog houdt waardoor een tijdelijk hangend ooglid ontstaat. Volg na de behandeling de adviezen van uw arts op om de kans hierop nog kleiner te maken.

Een Botox behandeling kan in sommige gevallen gecombineerd worden met andere cosmetische behandelingen zoals fillers. Bij een combinatie met een behandeling die veel huidreactie/zwelling geeft wordt geadviseerd om de Botox behandeling uit te stellen tot de huid hersteld is. Heeft u een behandeling gepland staan bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeut? Overleg dan even met uw cosmetisch arts of dit van invloed kan zijn op uw Botox behandeling.

Fillers

Een filler is, zoals de naam suggereert, een vulmiddel. Het is een verzamelnaam die veel gebruikt word voor tijdelijke vullers voor toepassing in het gezicht of het lichaam. De meest gebruikte fillers zijn gemaakt van Hyaluronzuur – een natuurlijk voorkomende bouwsteen van de huid. Naast Hyaluronzuur worden ook collageen-stimulerende fillers zoals Radiesse of Sculptra gebruikt.

Het resultaat van een filler behandeling is afhankelijk van het type filler dat gebruikt wordt en de laag van de huid waarin het geplaatst wordt. Zo zal een ‘stevige filler’ in een diepere huidlaag een liftend effect geven op diepere plooien – terwijl een ‘zachte filler’ in een oppervlakkige huidlaag een verzachting van een oppervlakkige rimpel geeft. Voor een optimaal resultaat wordt vaak een combinatie van verschillende soorten fillers in verschillende huidlagen toegepast.

Voor een filler behandeling wordt meestal alleen een lokale verdoving toegepast met een prikje of een verdovende crème. Afhankelijk van het type behandeling wordt de meest effectieve optie voorgesteld voor een comfortabele behandeling. Vind je het erg spannend of ben je bang voor naalden? Geef het aan en dan kijken we samen hoe we de behandeling zo pijn-vrij mogelijk kunnen maken.

Fillers zoals Hyaluronzuur en Radiesse worden na verloop van tijd vanzelf door het lichaam afgebroken. Gemiddeld zijn resultaten een jaar lang zichtbaar waarbij het effect langzaam afneemt. Vind je het fijn om het resultaat bij te houden? Gaande het jaar kan je samen met de dokter kijken waar een ‘touch-up’ mogelijk is. In sommige gevallen kunnen bij stevigere fillers resultaten wel jaren lang zichtbaar blijven.

Het herstel na een filler behandeling is in de regel mild. Na een behandeling kan er lokaal milde zwelling, roodheid of ongemak ontstaan – dit is heel normaal en trekt meestal vanzelf weg binnen 24-72 uur. Tijdens de injectie kan er soms een klein bloeduitstorinkje ontstaan welke binnen enkele dagen weer weg trekt. Grote blauwe plekken zijn zeldzaam. Over het algemeen is het direct na een behandeling amper zichtbaar dat je een behandeling hebt gehad. Binnen enkele dagen vindt de filler zijn plek in de huid en kan de filler nog wat extra water aantrekken – het effect wordt steeds mooier naarmate de tijd verstrijkt. De meeste mensen ervaren het ‘wow-effect’ na 2-4 weken. 

Een behandeling met fillers heeft een gunstig risicoprofiel ten opzichte van operatieve ingrepen. Zoals bij elke medische behandeling zijn er wel risico’s waar je rekening mee moet houden. De meest voorkomende problemen zijn niet ernstig en gemakkelijk te corrigeren. Wanneer een filler in de verkeerde laag van de huid terecht komt kan er een bobbeltje of zwelling ontstaan. Dit is bij oplosbare hyaluronzuur fillers vaak gemakkelijk te corrigeren met een oplosmiddel. De kans op bobbels door fillers is zeer klein wanneer je voor een ervaren cosmetisch arts KNMG kiest.

In zeer zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een allergische reactie of infectie (minder dan 0.1%). Ook kan in zeer uitzonderlijke gevallen een filler de doorstroming van een bloedvat belemmeren. In dat geval kan de arts meestal met een echo gericht een oplosmiddel injecteren zodat de doorstroming weer hersteld. Dokter Brandt heeft veel kennis over de behandeling van complicaties en heeft als auteur meegeschreven aan de Nederlandse veldnorm voor niet-lichaamseigen afbreekbare fillers. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Endolifting

Endolifting is een geavanceerde ‘energy-based’ cosmetische behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van energie om huidversteviging te krijgen. Bij de Endolift  worden de onderhuidse lagen gestimuleerd met een canule die radiofrequente energie doorgeeft. Het gevolg is dat er ‘internal heating’ ontstaat waardoor tijdens het herstel de huid aangezet worden om nieuwe steuncellen aan te maken zoals collageen en elastine. Dokter Brandt heeft inmiddels al ruim 500 Endolift behandelingen uitgevoerd met het ‘Innofill RF filler injection system’. De resultaten zijn verbluffend natuurlijk.

De Endolift behandeling is ten opzichte van een filler behandeling vrij bewerkelijk. Zeker als de behandeling gecombineerd wordt met lichaamseigen PRP of fillers kan een afspraak makklijk 1-2 uren duren – houdt hier rekening mee. De Endolift wordt in het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Vind je het erg spannend of ben je bang voor naalden? Laat het ons van tevoren weten en dan kijken we samen naar hoe we de behandeling zo pijn-vrij mogelijk kunnen maken.

De Endolift is een natuurlijke manier om de huid te verstrakken zonder littekens of langdurig herstel. Na enkele weken zijn de resultaten zichtbaar: de huid voelt steviger en ziet er zichtbaar gezonder uit. Voor een optimaal resultaat wordt de behandeling gecombineerd met lichaamseigen PRP voor nog meer huidverbetering – of met fillers voor extra liftend effect vanuit de steunpunten van het gezicht. Het resultaat van een behandeling is jaren lang zichtbaar.

Het herstel na Endolifting is in de regel mild en is vergelijkbaar met een filler behandeling. Na een behandeling kan er lokaal milde zwelling, roodheid of ongemak ontstaan – dit is heel normaal en trekt meestal vanzelf weg binnen 24-72 uur. Tijdens de injectie kan er soms een klein bloeduitstorinkje ontstaan welke binnen enkele dagen weer weg trekt. Grote blauwe plekken zijn zeldzaam. Over het algemeen is het direct na een behandeling amper zichtbaar dat je een behandeling hebt gehad. Binnen 4-8 weken is het optimale resultaat van de behandeling zichtbaar. 

De Endolift behandeling is uitvoerig getest en veilig bevonden voor cosmetische toepassingen in het gezicht en het lichaam. De Endolift wordt afgeraden voor mensen die een pacemaker hebben of een ander implantaat dat een ritme afgeeft. De behandeling wordt gedaan met een canule (flexibel buisje) vanuit een aantal strategisch gekozen insteek punten in het gezicht. Op deze punten kan de huid warm worden en in zeldzame gevallen een klein tijdelijk brandwondje geven. Dit herstelt in de regel volledig. Dokter Brandt heeft inmiddels al ruim 500 Endolift behandelingen uitgevoerd met het ‘Innofill RF filler injection system’. De resultaten zijn verbluffend natuurlijk.

PlexR soft surgery

Bij een PlexR behandeling wordt gebruik gemaakt van plasma energie – bekend van bijvoorbeeld statische energie of bliksem. Bij een PlexR behandeling worden gedoseerde energiepulsen op de huid gegeven. Bij aanraking van de huid wordt de energie omgezet in warmte waarna de bovenste huidlaag verdampt en er in de loop van de komende dagen een nieuwe huidlaag vormt. In de diepere lagen van de huid wordt celvernieuwing gestimuleerd en ontstaat een krimping van collageen en elastine vezels waardoor de huid strakker wordt.

Een huidvernieuwende ‘resurfacing’ behandeling kan soms gevoelig zijn, afhankelijk van het gebied dat behandeld wordt. Om deze reden gebruiken we lokale verdoving met crème of een injectie. Na de behandeling kan de huid wat branderig aanvoelen “alsof je te lang in de zon hebt gezeten.” Binnen 24 uur trekt dit gevoel weer weg.

Direct na de behandeling zitten er kleine gaatjes in de oppervlakkige huidlaag. In de eerste dagen van het herstel is er meestal sprake van milde tot matige zwelling  en vormen zich korstjes die er na enkele dagen vanzelf vanaf vallen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de korstjes er op een natuurlijke manier vanaf te laten vallen. Dit gebeurt meestal vanzelf binnen 4-6 dagen. Hierna komt er nieuwe roze huid tevoorschijn. Het is belangrijk om de huid goed in te smeren tegen de zon (SPF 30 of hoger) zolang de huid nog wat roze van kleur is. Het kleurverschil trekt vanzelf weg.

Het voordeel van plasmabehandelingen boven technieken zoals laser en elektrische apparaten is dat de energiepulsen beperkt blijven tot aan de oppervlakte van de huid zonder door te dringen naar de diepere lagen waar het schade aan kan richten. Hierdoor is de behandeling veilig en zullen problemen zoals littekens en pigmentverstoringen niet optreden wanneer de behandeling door een ervaren arts wordt uitgevoerd. Na de behandeling is de genezende huid extra gevoelig en is het belangrijk om goed te beschermen tegen de zon.

De resultaten van een PlexR behandeling zijn ‘semi-permanent’. Dat wil zeggen dat de verstrakkende, egaliserende effecten op de huid langdurig zijn maar dat het effect op termijn minder zichtbaar wordt vanwege nieuwe huidveroudering. Gemiddeld is het resultaat van een behandeling tot 2 jaar lang zichtbaar.

Plaatjes rijk plasma 'PRP"

PRP is een afkorting voor ‘Plaatjes Rijk Plasma’. PRP bestaat uit gefilterd plasma van uw eigen bloed, vandaar de bijnaam “Vampire Facelift”. PRP wordt gefilterd uit uw eigen bloed en bevat onder andere bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes bevatten zogenaamde groeifactoren die de huid aansturen om nieuwe cellen aan te maken zoals collageen en elastine.

Bij een PRP behandeling worden bloedplaatjes uit uw eigen bloed gefilterd. Het gaat dus niet om stamcellen die uitgroeien tot nieuwe cellen, maar om groeifactoren die bestaande cellen stimuleren om nieuwe bouwstenen aan te maken zoals collageen en elastine.

PRP is lichaamseigen waardoor er dus geen risico is op allergische reacties. De injecties zelf kunnen wat milde huidreactie geven of een blauw plekje – vergelijkbaar met andere injecties.

Een PRP behandeling zet de huid aan om nieuwe cellen aan te maken die de huid elastischer en steviger maken. Daarnaast worden er ook nieuwe bloedvaatjes gevormd waardoor de doorbloeding van de huid verbeterd. Het resultaat is een prachtige natuurlijke ‘glow’ die in de dagen tot weken na de behandeling zichtbaar wordt.

Algemeen

Het beleid rond het Coronavirus is buiten de zorginstellingen geheel losgelaten. Ook binnen de zelfstandige klinieken is een afschaling van de maatregelen nu verantwoord.

  • Patiënten en medewerkers zijn niet verplicht een mondneusmasker te dragen.
  • Afstand houden in de kliniek is geen vereiste.
  • Patiënt is zelfverantwoordelijk om bij luchtwegklachten thuis te blijven en zich te laten testen.
  • Ongewijzigd blijven: 1. Goede basishygiëne. 2. Niezen/hoesten in elleboog. 3. Goede handhygiëne. 4. Tevens blijft het niet schudden van handen van kracht.

Dokter Brandt is gespecialiseerd in Botox en filler behandelingen en heeft meer dan 10.000 behandelingen uitgevoerd. Als trainer voor Merz Aesthetics is hij altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vak.

Wij gebruiken hoge kwaliteit Botox en filler producten die uitgebreid getest zijn op veiligheid en effectiviteit bij rimpel behandelingen. Al onze producten worden geleverd door erkende farmaceutische bedrijven (Merz, Allergan, Galderma) en zijn goedgekeurd door de Amerikaanse ministerie van volksgezondheid (FDA).

Rimpels ontstaan door verschillende oorzaken, zoals huidlaxiteit, zwaartekracht en mimiek. Rimpels worden versterkt door extrinsieke factoren zoals UV schade en roken, en door intrinsieke factoren als genetica en veroudering. Door deze factoren vermindert de hoeveelheid vocht, hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid, leidend tot verminderde stevigheid en elasticiteit. Daarnaast neemt het herstellend vermogen van de huid af tijdens de veroudering. Naast veranderingen in de huid, neemt op specifieke plaatsen de hoeveelheid onderhuids vetweefsel af en resorbeert botweefsel waardoor er een algemeen volumeverlies ontstaat in de ‘steunpilaren’ onder de huid.

‘Dynamische rimpels’

Deze worden veroorzaakt door herhaalde samentrekking van bepaalde spieren. Deze rimpels zijn goed te behandelen met botulinetoxine ‘Botox’. Om een beeld te krijgen van het behandelingseffect kan je aan de huid trekken om de dynamische rimpels te verminderen.

Zwaartekrachtlijnen / plooien

Zwaartekrachtlijnen worden veroorzaakt door verslapping van de huid, tezamen met verminderd volume onder de huid en verzakking ten gevolge van de zwaartekracht. Deze wordt verergerd door afname van collageen, vet, hyaluronzuur en water als gevolg van veroudering. Mogelijke behandelopties zijn volumeherstel met fillers of versteviging van de huid met bijvoorbeeld Endolifting of PlexR

Slaaplijnen

Slaaplijnen ontstaan door het ‘kreuken’ van de huid gedurende de slaap. Deze lijnen zijn zichtbaar door een hand op de zijkant van het gezicht te leggen en de hand richting neus te bewegen. Hierdoor worden de slaaplijnen benadrukt. Vaak is één kant van het gezicht meer gerimpeld dan de andere. Dit is meestal de slaapkant. Mogelijke behandelopties zijn vergelijkbaar met zwaartekrachtlijnen: volumeherstel met fillers of versteviging van de huid met bijvoorbeeld Endolifting of PlexR

 

Maak direct een afspraak

Online een afspraak maken

Onze online afsprakentool is 24 uur per dag beschikbaar. Consult is gratis.

Boek afspraak

Bel met dokter Brandt

Dokter Brandt is op werkdagen te bereiken tussen ’s ochtends  09:00 – 11:00 en ’s middags 16:00 – 18:00

0203690986