Wat is een botox behandeling?

Botuline Toxine ‘Botox’ is een natuurlijk eiwit dat spieren kan ontspannen die rimpels veroorzaken. Door de spieren te ontspannen die bijvoorbeeld kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels of de frons veroorzaken, trekt de huid zich weer glad en verzachten de rimpels als sneeuw voor de zon.

Het populairste “anti-rimpel medicijn” ter wereld heeft een interessante geschiedenis. De ontdekking van Botox gaat zover terug als 1822 toen het toxine voor het eerst beschreven werd. In 1973 werden de eerste medische behandeling gedaan bij mensen met neurologische spierziekten zoals het ongecontroleerd knipperen van de ogen. Per toeval werd 1992 ontdekt dat de rimpels verdwenen bij mensen die een Botox behandeling hadden gekregen. Sindsdien was Botox erg populair onder acteurs, topmodellen en anderen die voor hun werk rimpelvrij wilden blijven. Tegenwoordig kiezen veel meer mensen voor Botox.

Waar wordt een Botox behandeling voor gebruikt?

Botox wordt naast het verzachten van rimpels ook veel gebruikt als behandeling van hoofdpijn (migraine), overmatig zweten van de oksels en tandenknarsen. En wist je dat recente studies nu ook goede resultaten laten zien in de strijd tegen depressie?In de medische wereld wordt Botox ook veel gebruikt zoals bij patiënten met bepaalde spier- en zenuwaandoeningen.

Hoe werkt een botox behandeling?

Na injectie van Botox de spier die we willen ontspannen, zorgt de werkzame stof in Botox ervoor dat het signaal van de aansturende zenuw niet aankomt bij de spier waardoor deze zich ontspant. Doordat de spier zich ontspant, komt het gebied tot rust en trekt de huid uit de plooi waardoor de rimpels vervagen of zelfs helemaal verdwijnen. Gemiddeld neemt de diepte van rimpels tot wel 90% af!Een paar dagen na de behandeling begin je het effect al te merken, de rimpels worden zichtbaar minder. Het effect van een Botox behandeling is per persoon verschillend maar houdt gemiddeld 3-5 maanden aan. De werkingsduur kan oplopen tot wel 4-9 maanden indien de behandeling op tijd herhaald wordt.Tijdens de periode dat Botox werkzaam is behandelt het niet alleen rimpels, maar voorkomt het ook de vorming van nieuwe rimpels. Door deze preventieve werking wordt Botox veel gebruikt door jonge volwassenen. Botox is geheel natuurlijk afbreekbaar en de effecten zijn ook volledig omkeerbaar.

Botox behandeling

Botox wordt veel gebruikt voor het verzachten van kraaienpootjes, voorhoofdslijnen, de fronsrimpels of het subtiel liften van de wenkbrauwen. Botox kan daarnaast in de handen van een ervaren cosmetisch arts ook gebruikt worden voor de behandeling van een tandvleeslach (gummysmile), rimpels op de neus (bunny lines), rimpels op de lippen (rokerslijntjes/barcode), het liften van hangende mondhoeken, of het verzachten van rimpels in de hals.

Naast deze populaire cosmetische manieren om Botox te gebruiken zijn er ook interessante medische toepassingen van Botox. Zo wordt Botox vaak gebruikt tegen hoofdpijn (migraine), overmatig zweten van de oksels en tandenknarsen. Naar verwachting wordt Botox binnenkort ook officieel goedgekeurd voor de behandeling van depressie.

 

Review1@3x

Beoordeeld met een 4.9/5.0 op Google reviews

44+ ervaringen hebben ons met een 4.9 beoordeeld.

Review2@3x

Door 500+ cliënten beoordeeld met een 9,6

Bekijk alle reviews

Behandeling in 4 stappen

Om een goed beeld te krijgen van uw wensen en de behandelmogelijkheden, plannen we een intake gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we kort de medische achtergrond en kijken we of iemand in aanmerking komt voor een behandeling.Door een grondige analyse van het gezicht bekijken we welke gebieden te optimaliseren zijn en welke producten het beste bij u passen. Hierbij hebben we specifieke aandacht voor de karakteristieke kenmerken van uw gezicht en de sterke punten die we willen accentueren.Tijdens het adviesgesprek heeft de arts als doel om u te adviseren over een behandeling die uw natuurlijke schoonheid naar boven haalt zonder dat dit ten koste gaat van een natuurlijke uitstraling.

Voor uw persoonlijke dossier maken we voor- en na foto’s. Deze worden beveiligd opgeslagen en worden met niemand gedeeld mits u daar expliciet toestemming voor geeft.

Een Botox behandeling is over het algemeen snel en vrijwel pijnloos. Botox wordt met een zeer fijn naaldje in de oppervlakkige spieren ingespoten – dit wordt over het algemeen ervaren als een speldenprikje, een verdoving is dan ook echt niet nodig. De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal zones dat gedaan wordt, gemiddeld is dit tussen de 5-10 minuten. Na de behandeling krijgt u van de arts informatie en adviezen over optimale nazorg.

Na de benadeling is over het algemeen weinig zichtbaar. Het is normaal dat na de behandeling er lokaal enige roodheid en zwelling is op de injectieplaats. Dit trekt binnen enkele uren weer weg. In uitzonderlijk gevallen kan een klein blauw plekje ontstaan welke binnen enkele dagen weer wegtrekt en zonder problemen bedekt mag worden met make-up. Na de behandeling zou u gewoon direct weer aan het werk kunnen gaan – het wordt daarom ook wel de “lunchtime treatment” genoemd. De meeste mensen gaan de volgende dag weer aan het werk en zijn dan weer volledig toonbaar.

Een paar dagen na de behandeling begin je het effect al te merken, de rimpels worden zichtbaar minder. Het effect van een Botox behandeling is per persoon verschillend maar houdt gemiddeld 3-7 maanden aan. De werkingsduur kan oplopen tot wel 4-9 maanden indien de behandeling op tijd herhaald wordt.

Veelgestelde vragen

Botuline toxine, in de volksmond “Botox”, is een geneesmiddel dat sinds de jaren ’70 gebruikt wordt als spierontspanner. Botox is een gezuiverd eiwit dat de signaaloverdracht tussen zenuw en spier tijdelijk blokkeert. In de jaren ’90 werd bij toeval ontdekt dat bij behandeling van ooglid spasmen (trillend oog) de rimpels rond de ogen verdwenen. Sindsdien heeft het gebruik van Botox voor cosmetische doeleinden een enorme vlucht genomen en is uitgegroeid tot de meest uitgevoerde cosmetische behandeling. De grootste hoeveelheid Botox wordt nog altijd door ziekenhuizen gebruikt, voor medische doeleinden.

Wanneer we bewust, of onbewust een spier aanspannen dan gaat er een signaal vanuit onze hersenen via een zenuw naar de spier – die de spier vertelt om aan te spannen. Wanneer we botox in deze spier injecteren wordt het signaal van de zenuw tijdelijk niet meer doorgegeven aan de spier waardoor de spierkracht afneemt of de spier volledig ontspant. Spieren in het gezicht die rimpels veroorzaken kunnen zich ontspannen waardoor rimpels verzachten of geheel verdwijnen. Botox werkt niet alleen op spieren, maar ook op klieren. Zo wordt Botox vaak gebruikt tegen overmatig zweten van de oksels.

Voor injectie van Botox wordt een zeer dunne naald gebruikt. De injecties worden meestal ervaren als speldenprikjes. Voor een Botox behandeling is dan ook absoluut geen verdoving nodig. Als je het erg spannend vindt kunnen we een verdovende crème aanbrengen.

Aangezien Botox met een naaldje door de huid wordt geprikt is er altijd een kans dat een klein vaatje geraakt wordt. Een blauw plekje trekt binnen enkele dagen vanzelf weer weg en is vaak makkelijk te camoufleren. Mocht je hier zorgen om maken, vermijd dan de dagen voor de behandeling middelen die het bloed dunner maken zoals visolie, vitamine E, aspirine en Ibuprofen. De kans op blauwe plekjes is in de regel klein, maar houd hier wel rekening mee i.v.m. belangrijke evenementen.

Na de behandeling is het belangrijk dat de Botox ‘intrekt’ in de spier waarin het geprikt is. Gedurende de eerste 4 uren na de behandeling is de Botox nog ‘vloeibaar’ en kan het in theorie verspreiden. We adviseren om gedurende deze periode:

Het effect van een Botox behandeling begint meestal na een paar dagen zichtbaar te worden en bereikt het eindresultaat na 1-2 weken. De spieren die de huid in een plooi trekken ontspannen zich waardoor de huid weer glad trekt. Als de rimpel al jaren bestaat en diep geworden is, dan kan het zijn dat de rimpel verzacht maar niet geheel verdwijnt na de behandeling. Aangezien Botox ook een werking heeft op talgklieren, zien we in de “t-zone” van het gezicht vaak een verbetering van de huidkwaliteit. Gemiddeld houdt het effect van een behandeling 3-7 maanden aan. Bij herhaling van de behandeling voordat het geheel is uitgewerkt, zien we dat de werkingsduur toeneemt.

Botox is een geneesmiddel dat al sinds de jaren ’70 op effectiviteit en veiligheid wordt onderzocht. Hieruit is gebleken dat Botox een veilig middel is met onder andere ‘FDA approvals’ voor verschillende medische- en cosmetische toepassingen.

Een Botox behandeling kan in sommige gevallen gecombineerd worden met andere cosmetische behandelingen zoals fillers. Bij een combinatie met een behandeling die veel huidreactie/zwelling geeft wordt geadviseerd om de Botox behandeling uit te stellen tot de huid hersteld is. Heeft u een behandeling gepland staan bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeut? Overleg dan even met uw cosmetisch arts of dit van invloed kan zijn op uw Botox behandeling.

Kosten van de behandeling

Het is mogelijk om de behandeling te combineren met het verwijderen van rimpels op andere delen van het gezicht. Bekijk onze prijslijst voor het volledige overzicht. De prijzen gelden voor de standaard dosering in onze richtlijn.

Frons – €175

Frons + wenkbrauwlift MINI – €250

Frons + kraaienpootjes – €300

Frons + kraaienpootjes + wenkbrauwlift – €350

Frons + kraaienpootjes + wenkbrauwlift + voorhoofd – €400

Kraaienpootjes – €175

Kraaienpootjes + wenkbrauwlift – €250

Kraaienpootjes + wenkbrauwlift + voorhoofd – €300

 Hoofdpijn behandeling vanaf – €175

Kaakspieren / tandenknarsen – €400

Overmatig zweten oksels – €550

Botox lippen “Lipflip”  – €75**

Rimpels onder ogen met Botox – €75**

Tandvleeslach “gummysmile” – €75**

Putjes kin – €75**

Neus rimpeltjes “bunny lines” – €75**

Neustip lift – €75**

*Bij Botox behandelingen geldt een minimum afname van 1 zone t.w.v. €175.

Maak direct een afspraak

Online een afspraak maken

Onze online afsprakentool is 24 uur per dag beschikbaar. Consult is gratis.

Boek afspraak

Bel met dokter Brandt

Dokter Brandt is op werkdagen te bereiken tussen 09:00 en 18:00 uur. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

0203690986